пятница, 22 ноября 2013 г.

3.4 Статево вікова характеристика населення 1989 – 2005 роки
       Побудувавши піраміди треба відмітити, що піраміда для 1989 року являє собою колокол, що являється ознакою населення, яке старіє (тобто, в структурі населення зростає частина похилих вікових груп), а для 2005 року являє собою “урну” – ознака старшого населення , тобто висока частина старших вікових груп (Малюнок), (Таблиця 11). Аналізуючи таблицю більшість населення району складають жінки.
       В різних вікових групах чисельність чоловіків і жінок не однакова. В дитячому віці хлопчиків більше ніж дівчаток, тому що на кожних десять дівчаток народжується тринадцять хлопчиків. В середньому віці чоловіків стає менше, оскільки серед них відбувається велика смертність, менша продовжуванність життя.
       В старшому віці жінок набагато більше, а в окремих вікових групах і в два – три рази більше.
       В віковій структурі населення можна виділити три групи:
       - діти і підлітки (0 – 16 років)
       - працездатність населення (жінки в віці від 16 до 55 років, чоловіки в віці від 16 до 60 років).
       - люди похилого віку (60 років і більше).

       Найбільша група – це працездатне населення, але враховуючи  від’ємний природній приріст сьогодні і в подальшому буде іти зниження чисельності населення цієї групи.

       Кількість дітей і підлітків на сьогодні поки більше, ніж людей похилого віку. Це хороший показник, але якщо темпи природного приросту в подальшому будуть збільшуватись з від’ємним знаком, то кількість дітей і підлітків зрівняються з кількістю людей похилого віку, і буде збільшуватись процес старіння населення, який вже зараз набирає стрімкі оберти.         

Комментариев нет:

Отправить комментарий